feb. 24 2008 09:54 am

Postat de in categoria Cazuri de lucrat

CAZURI DE LUCRAT – februarie 2008 – dr. Doina Pavlovschi

  • CAZ 1. – MV,38 ani, sex F, casatorita, nuligesta, I: 1,60m, G: 70 kg
  • CAZ 2. – NP, nascuta in 1965, sex F, necasatorita, I: 1,62m, G: 54 kg, satena.

CAZ 1. MV,38 ani, sex F, casatorita, nuligesta, I: 1,60m, G: 70 kg

A.P. : alergie – urticarie alimentara, edem Quincke (cap), la 8 ani, IACRS repetate, rujeola grava la 26 ani, anergie la tuberculina, BCG cu supuratie, varicela, parotidita epidemica, cistite colibacilare, dureri in hipocondrul drept la oboseala si suparare, herpes oral la menstra sau la raceala, senzatia de apasare pe piept cu palpitatii noaptea in jurul orei 3, cu nevoia de a se aseza la marginea patului, aplecata in fata, cu mainile pe genunchi.

A.H.C. : mama tuberculoza pulmonara, astm bronsic, obezitate.

Prezinta slabiciune generala, nu are incredere in ea, se concentreaza cu dificultate, este de multe ori stapanita de o neliniste nemotivata, sociabila, doreste compania celorlalti, dar capricioasa in relatiile cu altii si in ceeace face. Este rea de frig. Nu are sete. Nu transpira. Balonare abdominala imediat dupa ce mananca, constipatie, hemoroizi sangeranzi. Prefera dulce, are aversiune pentru lapte dulce. Uneori durere de stomac noaptea in jurul orei 3. Mictiuni dese cu usturime la urinare, cronic. Cefalee la menstra cu frison.

_________________________

CAZ 2. NP, nascuta in 1965, sex F, necasatorita, I: 1,62m, G: 54 kg, satena.

A.P.: rujeola, laringita cronica, pneumonie, infectii dentare, epidermofitie plantara agr. iarna, urticarie alimentara

A.H.C.: bunic cu sifilis, in familia tatalui boli c-v, HTA, CI, insuf. circ. perif.

Motivele consultatiei : crize migrenoase din decembrie 1989, dupa revolutie. Dupa expunere la frig umed a facut o sinuzita cu durere in sinusurile maxilare, la inceput in stanga, apoi si in dreapta, secretie nazala vascoasa, alba, transparenta. Dupa tratamentul alopatic facut sinuzita s-a remis, dar au aparut dureri de cap, la inceput in fiecare saptamana, durau 2-3 zile, pe urma s-au regularizat la 2 saptamani, miercuri si joi, naucitoare, cu stare de oboseala mare. Criza debuta cu senzatia de presiune frontala stanga, apoi durere fronto-temporala stanga mare insotita si de durere in sinusul maxilar stang, dupa o zi si ½ simptomele se mutau in partea dreapta. Secretie nazala ca albusul permanenta, nas infundat dimineata. Secretia asta dispare inaintea aparitiei durerii de cap.

In ultima vreme durerea apare odata pe luna, cu 3 zile inaintea menstrei si dispare la aparitia acesteia. In timpul crizei se simte mai bine la cald si lungita, uneori si cu ceva rece pe frunte. Daca mananca apare greata si nevoia de a varsa, fapt care o amelioreaza. Nasul este infundat intotdeauna de partea dureroasa in criza, daca stranuta se desfunda nasul si dispare si durerea de cap.

Ciclul menstrual : menarha la 14 ani, menstre regulate la 28-30 zile dureaza 3 zile.

Sete mare cu 3-6 zile inaintea menstrei, 3l/24 ore atunci. Apetit sexual crescut atunci. Virgina, fara viata sexuala.

Este foarte vorbareata, foarte ambitioasa, bine dispusa, cu simt al ordinii si al ierarhiilor, foarte curata, nu suporta dezordinea si murdaria. Simt al datoriei foarte dezvoltat. Iritata de plafonarea si nepasarea celor din jur. La contradictie reactioneaza cu voce tare, este o luptatoare. Are mare frica de serpi, vise anxioase cu serpi dela varsta de 5-6 ani, nici ziua nu se poate gandi la serpi, obsesia ca se afla serpi prin preajma. Se poarta descheiata la gat, sa nu fie stransa, maneci suflecate. Hipersensibila la mirosuri – carburanti, material plastic, parfumuri. Este friguroasa, doarme cu sosete si vara din cauza senzatiei de frig la picioare. TA : 105/65 mm Hg

Fara comentarii »

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply