feb. 25 2008

Epopea Organonului

Dr. Ileana Rindasu

Organonul, cartea de capatai a fiecarui homeopat, cea in care este expusa intreaga doctrina a practicii medicale homeopatice, are o mica istorie a sa care se intinde pe o perioada de mai bine de 100 de ani.

Prima editie apare in 1810, sub titlul: Organon der rationellen Heikunde (Organonul practicii medicale rationale.)

Cea de a doua editie apare in anul 1819, cu un titlu usor scimbat: Organon der Heilkunst ( Organonul practicii medicale). Are si un nou motto, pe bine cunoscutul Aude sapere.

Urmeaza alte trei editii revizuite, toate aparute in timpul vietii lui Hahnemann, respectiv in anii 1824, 1829, 1833.

Intre 1841-42 are loc pregatirea pentru publicarea celei de a 6-a editii, revizuite si imbunatatite, cea pe care Hahnemann a denumit-o, intr-o scrisoare catre editorul sau, d-l Schaub din Dusseldorf, “cea mai apropiata de perfectiune dintre toate”.

La moartea celei de a doua sotii, Melanie, manuscrisul a ajuns la fiica ei adoptiva, casatorita cu fiul lui Boenninghausen, unul dintre discipolii sai fideli.

Abia in anul 1920 manuscrisul ultimei editii ( cea de a VI-a) intra in posesia doctorului Haehl, cel care o va si publica in limba germana.

In 1921 apare editia in limba engleza in traducerea dr.William Boericke.

Cei care au atras atentia lumii homeopatice internationale asupra noilor aspecte practice din ultima editie a Organonului si in special asupra noilor potente LM sau 50-milesimale pe care le foloseau cu succes in practica lor au fost dr. Charles Pahud din Lozen, Franta si dr. Pierre Schmidt, intre anii 1950-1956, prin articolele lor publicate in The British Homoeopathic Journal si The Journal of the American Institute of Homoeopathy.

Pentru cei care vor sa faca inapoi o mica incursiune in timp spre inceputurile epopeii – exista posibilitatea de a regasi prima editie a Organonului la Institutul de Istoria medicinii de pe langa Fundatia Robert Bosch, avand sediul la Stuttgart, unde ea poate fi gasita in manuscris, alaturi de alte carti si obiecte apartinand lui Hahnemann. Ochii nostri de vizitatori emotionati ar observa cum adnotarile bogate pe marginea primei editii transforma deja documentul in editia care i-a urmat.

Comentariile sunt închise pentru Epopea Organonului

Comments are closed.