feb. 24 2008

Johann Martin Honigberger

(1795 – 1869)
Dr. Johann Martin Honigberger

Johann Martin Honigberger ( 1795-1869 ) – farmacist sas din Brașov, ajuns medic de curte al maharajahului Ranjit Singh (Lahore). Timp de 50 ani a străbătut drumurile  Asiei, Europei și Africii, a avut o viață plină de aventuri și cu multe acțiuni de pionerat.

A introdus pentru prima dată în India tratamentul homeopatic al doctorului Samuel Hahnemann.
A publicat multe scrieri și articole în Romania, India, Anglia, Austria, Franța, SUA.
In 1852 a publicat la Londra, New York, Calcutta volumul “Thirty-Five Years in the East. Adventures, Discoverries, Experiments, and Historical Sketches, relating to the Punjab and Cashmere; in connection with Medicine, Botany, Pharmacy, &c. together with an original Materia Medica; and a Medical Vocabulary in Four European and Five Eastern Languages” by John Martin Honigberger, Late Physician to the court of Lahore, care a avut în continuare mai multe reeditări.

In România, volumul a apărut sub titlul “Treizeci și cinci de ani în Orient” – Johann Martin Honigberger, în 2004, la Editura Polirom, Iași.

In 2013, în urma cercetărilor efectuate la arhiva Bisericii Negre din Brașov, sub îndrumarea dnei doctor Andreea Hampel-Binder, s-a identificat mormântul doctorului Honigberger și s-a amplasat o placă memorială cu inscripția: “Nulla re homo proprius accedit ad Deum, quam salute hominibus danda” (Nimic nu îl apropie mai mult pe om de Dumnezeu decât ajutorul dat semenilor pentru a-și redobândi sănătatea), citat din cartea “Treizeci și cinci de ani în Orient”.

https://www.medichub.ro/reviste/farmacist-ro/johann-martin-honigberger-intre-mit-si-realitate-id-223-cmsid-62
https://hpathy.com/homeopathy-papers/the-history-of-johann-martin-honigberger/

Comentariile sunt închise pentru Johann Martin Honigberger

Comments are closed.